Blog

Τοπικά Καλαματιανά Προϊόντα

Στην περιοχή μας θα βρείτε μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις, μέσα απο αγνό ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές Καλαμών, πάστα ελιάς, ξερά λαλάγγια, σύκα αποξηραμένα, αποστάγματα τσίπουρο-ούζο, κρασί και πολλά άλλα αγνά προϊόντα.

Η Μεσσηνία φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου και για τις ελιές καλαμών που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, ενώ γίνεται και εξαγωγή των προϊόντων.

Πολλά ακόμα προϊόντα παράγει η Μεσσηνιακή γη όπως σύκα, σταφίδα, σταφύλια, μέλι, εξαιρετικό κρασί, μπαλσάμικο ξύδι, νόστιμες ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες, γευστικές πιπεριές, αγγούρια, κολοκυθάκια, φασολάκια καθώς και εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια αλλά και καρπούζια, πεπόνια. Από διάφορα καταστήματα της Καλαμάτας μπορείτε να προμηθευτείτε βότανα και αρωματικά φυτά από τον Ταΰγετο.

Ένα τυρί συνώνυμο της περιοχής, είναι η Σφέλα, η οποία φτιάχνεται με ένα ιδιαίτερο τρόπο και είναι χαρακτηρισμένο ως ΠΟΠ προϊόν. Είναι αλμυρή με πλούσια υπόξινη γεύση, χαρακτηρίζεται ως ημίσκληρο τυρί, και η παραγωγή του σύμφωνα με την ΠΟΠ κατάταξή της, επιτρέπεται μόνο στους νομούς Μεσσηνίας και και Λακωνίας.

Ένα άλλο διαμαντάκι της ντόπιας κουζίνας είναι το παστό. Στην παλιά πόλη θα βρείτε μαγαζιά που ακολουθούν ακόμη την ίδια διαδικασία παραγωγής του από τα παλιά χρόνια. Η διαδικασία παρασκευής του αυθεντικού παστού είναι μία και φτιάχνεται με χοιρινό κρέας, αφού πρώτα το βράσουν, στη συνέχεια το αφήσουν στο αλάτι.

14/06/2016 Μη κατηγοριοποιημένο
About Artmaker